Când vine vorba despre montaj la șindrila bituminoasă pentru acoperiș – acesta este rapid și simplu dar pașii binecunoscuți trebuie urmați întocmai de către montatorii formați corect.
Practic, fixarea cuielor făcută fără a se ține cont de regulile de bază poate crea defecte critice la impermeabilitatea acoperișului sau chiar poate afecta drastic longevitatea învelitorii.
Există diferite tehnici de fixaj pentru șindrila bituminoasă care trebuie alese ținând cont de caracteristicile acoperișului dar și de șindrila în sine.
Șindrila bituminoasă Tegola la pantă minimă a acoperișului, număr de cuie
Primul factor de evaluare când vine vorba de fixarea șindrilri bituminoase Tegola este gradul de înclinație a aceoprișului.
Dacă trebuie executată învelitoarea unui acoperiș cu înclinația între 5 și 19 grade, aveți două opțiuni:
- Aplicarea pe acoperiș a unei membrane bituminoase impermeabilizante peste care se aplică șindrila bituminoasă la flacără. Trebuie, în acest caz, să fie ales compoundul conform cu caracteristicilor de aplicare, fluctuațiilor termice și durata în timp.
- Ca și alternativă, pe suportul de lemn pot fi utilizate noile membrane bituminoase autosigilante peste care să fie aplicată șindrila bituminoasă cu fixare în cuie.
Când vorbim despre montajul pe un acoperiș cu înclinația între 19 și 60 de grade este absolut necesară fixarea mecanică (cu cuie pentru șindrilă bituminoasă), fiind distribuite la distanțe precise 4 cuie.
Atunci când înclinația acoperișului depășește 60 de grade și poate ajunge și la 85 de grade, practic aproape verticală, numărul de cuie utilizate la montaj crește dacă se dorește obținerea impermeabilității optime și o rezistență mare în timp a învelitorii.
Longevitatea acoperișului este determinată inclusiv de profesionalismul montatorului care trebuie să urmeze procedeul de nituire, așa cum este el indicat de către producătorul de șindrilă bituminoasă utilizată.
Norme pentru nituirea corectă a șindrilei bituminoase Tegola
Este importantă utilizarea cuielor zincate sau din oțel inoxidabil cu cap mare și cu aderență îmbunătățită de o lungime potrivită, astfel încât să pătrundă toate straturile șindrilei bituminoase pentru ancorarea optimă pe stratul de bază.
În afara acestor principii importante, montatorul de șindrilă bituminoasă trebuie să fie atent la:
Poziționarea cuiului în punctul corect pentru garantarea fixării complete a șindrilei de deasupra dar și a cele de dedesubt.
Inserarea cuiului trebuie să se facă perpendicular pe suprafața șindrilei.
Baterea cuiului trebuie făcută până la aderența perfectă la suprafața șindrilei.
De evitat fixarea cuiului la o adâncime prea mare, astfel încăt să fie evitate daunele la straturile de sub șindrilă.
În cazul aplicării greșite extrageți cuiul, reparați locul cu mastic bituminos și puneți un cui nou în locul potrivit.
Pentru un montaj “ca la carte” este necesară citirea și respectarea manualului de montaj furnizat de producătorul de șindrilă bituminoasă.
Pastile autoadezive brevetate
Tegola a cercetat, realizat și brevetat un sistem foarte eficient pentru fixarea șindrilei bitminoase cu soluții diversificate la modelele variate din gama de produse.
Pastilele autoadezive sunt inovatoare datorită designului care izolează perfect zona în care va fi pus cuiul, sigilând șindrila bituminoasă de infiltrații. De asemenea, forma specifică ajută montatorul la identificarea cu ușurință și rapiditate punctul corect de fixare a cuielor.
Un alt aspect foarte important al pastilei este creșterea suprafeței de adeziune a șindrilei bituminoase la straturile de dedesubt, element care conferă sistemului de acoperiș o mare rezistență la vânt. Rafalele de vânt puternic sunt din ce în ce mai frecvente și la noi în țară din cauza creșterii incidenței fenomenelor precum furtuni de intensitate medie și mare. Suprafața adezivă dublată și cercetarea punctelor critice care necesită izolarea face ca aceste pastile să fie elemente care determină o mai mare rezistență a acoperișului.