ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Ce material este de fapt şindrila Tegola?

Şindrila bituminoasa este un tip de învelitoare, constituită din plăci de diferite modele şi forme, prevăzute cu inserţie de fibră de sticlă şi ce au în componenta lor bitum oxidat sau aditivat. Pentru protecţia statului de bitum plăcile sunt acoperite de un strat de granule bazaltice colorate.
Compoziţia şindrilei bituminoase este complexă, rezultat al numeroaselor studii efectuate în laboratorul producătorului Italian Tegola Canadese:

  1. granule de bazalt ceramizate
  2. bitum Tia Juana oxidat
  3. armatura fibră de sticlă de mare gramaj preimpregnata
  4. bitum Tia Juana oxidat
  5. nisip siliconic

Armatura din fibră de sticlă conferă şindrilei caracteristici tehnice deosebite.

  • Fibra sticlă preimpregnata cu bitum
  • Gramaj superior Normei EN544 (125 g/mp)
  • Rezistenţa ridicată pentru sfâşierea la cui
  • Stabilitate dimensională la diferenţe termice

“Ardezia” de pe Tegola.

Bazaltul nu absoarbe apa și nu se deteriorează.

Proces de colorare prin ceramizare la temperaturi de peste 650°C.

Pigmenți anorganici încapsulați în masă, rezistenți la UV și la temperaturi înalte.

Durabilitate garantată chiar și pentru culori deosebite.

În primul rând trebuie făcută diferenţa între durata de viaţă şi garanţie.
Durata de viaţă pentru şindrila bituminoasă, conform producătorului, este între 25-40de ani, în funcţie de mai mulţi factori: gama din care face parte şindrila, poziţionarea geografică şi climatul. Un factor important este respectarea indicaţiilor tehnice privind montajul şindrilei bituminoase.
Garanţia acordată materialului este, conform normelor în vigoare, de 10 ani de la achiziţionarea şindrilei bituminoase. Atenţie! Garanţie materialului nu este echivalentă cu garanţia acoperişului!! Pentru montaj se emite un certificate de garanţie din partea montatorului. Sfatul Tegola este să alegeţi montatori autorizaţi, care au participat la cursurile de montaj organizate de Tegola!

Suportul pe care urmează să fie montată şindrila bituminoasă este recomandat să fie continuu, foarte bine uscat şi montat conform specificaţiilor tehnice. Un suport discontinuu va genera probleme de ordin tehnic, cât şi estetic – şindrila este un material flexibil, orice denivelare a suportului va fi preluată şi de învelitoare. În cazul în care suportul este făcut din scândura încă verde, în timp, o dată cu uscarea şi “strângerea” lemnului vor apărea spaţii între scânduri, respectiv şindrila nu va mai avea suport solid şi va fi expusă vântului sau condiţiilor meteo nefavorabile.
Întotdeauna între astereala şi şindrila va recomnadam montarea unei membrane din poliester bitumat, folosită atât ca protecţie temporară a asterelii, strat anti-alunecare cât şi că strat de separare între suport şi învelitoare; de asemenea ea compensează micile neregularităţi ale suportului.