Acoperis verde

Un acoperis verde este, fără doar și poate, un acoperis viu ce se poate integra perfect în natura înconjurătoare și ce poate suplini o parte din vegetația distrusă prin construirea clădirii. Pentru ca un astfel de acoperiș este destul de complex față de cele clasice, proiectul trebuie să fie realizat impecabil de la bun inceput, evitand pe cat posibil erorile de proiectare sau de execuție care pot afecta nu doar acoperișul in sine, ci întreaga cladire.
Acoperis Verde

De ce să alegem un acoperis verde?

Pentru că un acoperis verde presupune acoperirea întregii clădiri cu sol și vegetație, acest tip de acoperis natural îmbunătățește considerabil calitatea aerului și poate ajuta la amenajarea unui spațiu natural, mai ales atunci când este realizat în zonele urbane, acolo unde betonul și asfaltul sunt preponderente. Pentru că exista un strat de sol pe acoperiș, se subînțelege că este necesară dimensionarea unui sistem hidroizolator complex înainte de așezarea acestuia, fiind necesară montarea unor sisteme de irigații și drenare a apei.

Pentru ce construcții se pretează acoperisul verde?

În principiu, un acoperis verde poate fi realizat pe orice tip de construcție, posibilitățile în amenajarea unui acoperis fiind foarte diversificate. Acesta poate fi montat atat pe acoperisurile plate, dar si pe cele inclinate. Cateva exemple concrete:
  • Case cu acoperis verde: poate fi realizat atat pentru locuintele noi cat si pentru cele ce necesita renovarea acoperisului. Acoperisul verde este cea mai eficienta solutie pentru ca are proprietati naturale de izolare, ceea ce inseamna ca acesta va eficientiza costurile de energie si va reduce, in egala masura, zgomotul ambiental.
  • Acoperis verde pentru terase
: acoperirea teraselor sau a locurilor de alimentatie publica cu acoperisuri verzi poate reprezenta amenajarea unui spatiu natural pentru clienti sau utilizatori.
  • Acoperisuri verzi pentru hale, cladiri de tip „mall” sau alte constructii: expertii au identificat o legatura intre montarea unui acoperis verde si cresterea productivitatii si a satisfactiei. Astfel, pentru orice tip de cladire comerciala sau productie, acoperisul verde va oferi utilizatorilor (clienti, angajati, etc.) o energie pozitiva.
 

Avantaje și beneficii ale acoperisului verde

În 2016 Tegola România a furnizat soluţii şi materiale pentru realizarea unui acoperis verde şi a unui lac de acumulare, în colaborare cu General Membrane şi Aqua System.

Din multiplele beneficii pe care le aduce un acoperis verde le amintim pe cele mai importante:

Un important rol al acoperisurilor verzi este acela de a reţine o parte din cantitatea precipitaţiilor atmosferice şi a întârzia căderea acestora direct pe sol. În medie, un acoperiş verde de tip extensiv  poate reţine până la 50% din precipitaţiile anuale, apa care se va evapora.

Particulele de praf, dar şi particule de metale grele şi alţi factori poluanţi care circulă în aer, pot fi reţinute în substratul acoperişului verde, şi nu în apele râurilor sau aerul pe care îl respirăm.
Un acoperiş verde tinde să absoarbă zgomotele urbane şi nu le reflectă aşa cum fac alte materiale de construcţii uzuale.
Un acoperiş verde va va proteja locuinţa de temperaturile extreme, asigurând în interior un ambient plăcut cu o temperatură constantă.

Asigură protecţie membranei folosite la impermeabilizarea acoperişului. Razele ultaviolete fac, în timp, suprafaţa mai rigidă, casantă, duc la pierdea elasticităţii membranei bituminoase care se deteriorează în timp. Un acoperiş verde va mări durata de viaţă a unei membrane, pentru că o protejează de expunerea directă la razele ultraviolete.

Performanţele membranei impermeabilizante pot fi afectate în timp de variaţii de temperatură, cicluri repetate de îngheţ/dezgheţ. Stratul de pământ şi vegetaţia unui acoperiş verde oferă o izolare suplimentară, energia economisită având valori demne de luat în seamă.
Atât prin reducerea nivelului de poluare fonică, chimică, cât şi prin efectul vizual benefic pe care îl poate avea un acoperiş verde.

Construim în armonie cu natura. “Dacă luăm terenul pentru o clădire, atunci îi putem da naturii înapoi un acoperiş verde” (Wolfgang Ansel – Green Roof Associasion) este un motto care în Toronto s-a transformat în lege, o lege care obligă orice construcţie cu o amprentă la sol mai mare de 2000mp să aibă un acoperiş acoperit cu vegetaţie în proporţie de 20-60%.

Pentru toate motivele amintite mai sus. Pentru priveliştea deosebită. Pentru frumuseţea şi armonia absolut naturale.

Acoperisul verde de la Ploiești

Montaj acoperis verde și straturi componente

Montarea unui acoperis vegetal presupune instalarea mai multor materiale, solutii si sisteme. Plecand de la exemplul unui proiect complet, iată care sunt sistemele care urmează a fi montate, începând de la interior spre exterior:
  • izolatie acoperis verde – sistem hidroizolant si strat de protectie pentru rădăcinile plantelor;
  • sistem de drenaj al apei;
  • sistem de separare sau de filtrare;
  • mediu de crestere (solul);
  • sistemul de vegetație.
Pentru ca toate aceste sisteme sunt destul de complexe si necesita alegerea si utilizarea unor materiale profesionale iti recomandam ca proiectarea, executia si punerea in opera sa fie efectuate numai de catre profesionisti si doar in urma unei evaluari complexe, realizate de experti.
Casa cu Acoperis Verde

Etapele constructiei acoperisurilor verzi

Pentru proiectul de la Ploieşti am folosit produse marca Tegola şi General Membrane, unele dintre ele destinate exclusiv construcţiei de acoperişuri verzi sau lacuri.

Etapele construcţiei pentru acoperisul verde au fost următoarele:

  1. Peste placă de beton s-a aplicat un strat de General Rapid Primer, pentru aderenta cât mai bună a straturilor următoare.
  2. Peste primerul ce a fost aplicat pe o suprafaţă uscată şi curăţată de impurităţi, s-a aplicat Pegasus Spot, o membrană tehnologică ce permite aplicarea la flacăra, în puncte, a franei de vapori Virgo P, alcătuind împreună un strat pentru controlul difuziei vaporilor. A urmat stratul de membrane hidroizolante Gemini Antiradice, membrane special concepute pentru grădinile de pe acoperişuri şi pentru terase verzi. Datorită aditivului special anti-radacini din compund rezistă la acţiunea de perforare a vegetaţiei, asigurând perfecta impermeabilizare a sistemului.
  3. Pentru termoizolarea spaţiului locativ de sub acoperişul verde, s-a folosit polistiren extrudat de 100 mm sau 50 mm (pe plan înclinat), lipit la rece în puncte. Pentru protecţia termoizolaţiei s-a folosit Mactex BN 50.1
  4. Pentru stratul de drenaj şi retenţia apei a fost folosită o membrane alvelolară, din HDPE , cu perforaţii pentru drenaj vertical – T Kone H XL. Are rol de protecţie mecanică a membranei de hidroizolaţie şi retenţie de apă , în alveole, pentru păstrarea umidităţii în sol, necesară plantelor (menţine o rezervă de apă de până la 5l/mp) Tot cu rol de drenaj, dar şi ca strat filtrant şi de aerare a fost folosit un geocompozit, T Mix Drain +. Geocompozitul, deşi este utilizat ca strat drenant sub pământul vegetal şi nu este destinat utilizării ca strat final, este stabilizat pentru a rezista la raze U.V.
  5. Stratul final a fost compus din pământul de cultură şi stratul vegetal, gazon în cazul proiectului nostru.
  6. Aqua System a furnizat elementele de coronament vertical – aticele, care au fost acoperite cu tablă prevopsită, RAL 7016 care, pe lângă rolul decorativ, au asigurat şi închiderile perfecte ale hidroizolaţiei.

Lacul de acumulare

Pentru lacul de acumulare s-au folosit materiale special create pentru această destinaţie:

  1. Mactex BN 500.1, strat cu rol de protecţie a impermeabilizării
  2. Membrane PVC – Genesy Hidro, membrană special concepută pentru lacuri, aplicată mecanic pe margini şi cu aer cald la îmbinări.
  3. Impermeabilizarea suprafeţelor de beton, ce urmau a veni în contact cu apa, a fost făcută prin aplicarea în strat dublu de WF Osmowin.
  4. Pentru mici reparaţii ale suprafeţelor de beton s-a folosit WR Fibrowin Tixo.

Cât costă un acoperis verde?

Pretul acoperisurilor verzi poate fi încurajator pentru amatorii spațiilor de relaxare în aer liber. Dacă în trecut, realizarea unui astfel de acoperiș verde natural însemna un compromis la preț, astăzi variantele la care se poate apela sunt multiple și pentru toate buzunarele.

Pretul acoperisului verde depinde în primul rând de câte straturi și în ce combinație sunt ele așezate. De exemplu, atunci când vorbim despre stratul de hidroizolație la acoperișul verde prețul poate fi influențat de grosimea și compoziția membranei hidroizolatoare.

Un strat care este la fel de important ca și hidroizolația este cel de izolare termică, de regulă din XPS. Prețul pentru acoperișul verde este influențat mai puțin de acest strat, atunci când vorbim de suprafețe mai mici, cum ar fi terase verzi pentru case de locuit. În funcție de grosimea stratului de XPS, prețul poate fi mai mare, atunci când vegetația utilizată prevede folosirea unor plăci XPS mai groase.

La stratul care protejează hidroizolația de deteriorarea mecanică și care menține umiditatea pentru acoperișul verde prețul acestuia variază în funcție de densitatea membranei cramponate care poate fi aleasă mai groasă sau mai subțire, în funcție de tipul de vegetație care va acoperi învelitoarea naturală.

În fine, pretul acoperisului verde mai are două straturi din material geotextil care influențează. Prețul acestui strat de acoperiș verde este dat de grosime, care influențează și calitatea stratului de pământ așezat deasupra, astfel este foarte important ca stratul de aerisire și filrare reprezentat de geotextil să fie totuși unul de calitate.

Noi, Tegola România credem în proiecte ambiţioase si vom ţinti permanent depăşirea aşteptărilor partenerilor noştri.

Tegola România pune la dispoziţia partenerilor săi – arhitecţi, proiectanţi, constructori, cunoştinţe dobândite din experienţa lucrului bine făcut, tehnologii de montaj, pe scurt, acel know-how care face diferenţa calităţii. Solicită acum un preț pentru acoperișul verde pe care ți-l dorești. Contactează agentul din zona ta